Enhedslistens Kulturfestival 2. marts 2024

Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, deltog på Enhedslistens Kulturfestival 2. marts 2024 med en medrivende gennemgang af sin fars forfatterskab.

Enhedslistens 7. kulturfestival stillede spørgsmålet: Er det overhovedet vigtigt, at satse på meget på kulturen i tider, hvor Gaza, Ukraine og klimaproblemerne brænder på? Søren Søndergaard indledte festivalen med et rungende ja! Kulturen viser os kreativ nytænkning og mulige problemløsninger!

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg fulgte tråden op. Vi skal bestandigt gå på opdagelsesrejse i samfundet! Og vi bliver klogere af kulturen. Af og til kan det hele synes at være en umulig opgave, men Lykkeberg nævnte en indehaver af en pladebutik, som han kendte til. Efterhånden købte ingen længere LP´erne, og alle gik over til cd´er, og efterhånden streamede de den musik, de kunne lide. Butiksindehaveren gik følgelig fallit, og sov i dyb armod på sofaer hos venner og bekendte. Dog gav han ikke op! Han tog i stedet initiativ til musikalske og sociale fælleskaber i parker, fællesskaber, der blev nye fristeder for hundreder af mennesker.

Med forfatteren Virginie Despentes’ ord hævdede Lykkeberg, at det netop er det, det handler om: At skabe nye fællesskaber. I sin nye roman, “Kære fuckhoved”, siger Despentes farvel til vreden. Hvis vreden ikke bliver omsat til forsoning og nye fællesskaber, vil Trump og hans meningsfæller vinde.

Festivalen, der bliver afholdt hvert år i det tidlige forår, bød på mange andre inspirerende indspark. Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, fortalte således om sin fars liv. Digteren Caspar Eric, Danmarks for tiden bedst sælgende digter, satte fokus på de vilkår, vi byder mennesker med handicap. Pelle Dragsted og Morten Thing diskuterede, på baggrund af Things nye bog, “Israel et mislykket samfund” Palæstina og Israel. Og det hele sluttede med Channe Nussbaums vidunderlige trio, der spillede jødisk klezmermusik med tilhørende fællessang og dans.

Fotos: Ulrik Bolt og Allan E. Petersen